Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Olie: hoe hoog kan de prijs gaan na de Iraanse sancties?

Gepubliceerd 26-04-2019, 11:19

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde maandag aan dat de VS alle significante verminderingsvrijstellingen (SREs) voor kopers van Iraanse olie per 1 mei beëindigt. Dit betekent dat er een einde komt aan alle vrijstellingen die bepaalde landen in de afgelopen zes maanden in staat hebben gesteld om olie van Iran te kopen. Vanaf nu zal elk land dat na 1 mei olie van Iran koopt, waarschijnlijk te maken krijgen met secundaire sancties van de VS.

Toen zondagavond het nieuws van de op handen zijnde beslissing bekend werd, begonnen de olie-futures onmiddellijk te stijgen. Tegen de tijd dat de handel op maandag werd gesloten, was Brent met 2,8% gestegen tot $74,04 en WTI verhoogd met 2,7% tot $65,70. De meeste handelaren en analisten hadden niet verwacht dat de Trump-regering alle vrijstellingen zou beëindigen. Er werden sommige beperkingen voorzien, maar gezien de wens van Trump om olie- en benzineprijzen laag te houden, lag een abrupt eind aan alle vrijstellingen niet in de verwachting.

WTI/Brent prices

Hoeveel Iraanse olie gaat er van de markt verdwijnen?

De Amerikaanse regering beweert dat Iran momenteel 1 miljoen bpd olie exporteert en dat er maximale druk wordt uitgeoefend op importeurs om hun aankopen van Iraanse olie te beëindigen. Non-gouvernementele opsporingsdiensten geven echter aan dat er aanzienlijk meer Iraanse olie op de markt is. Uit gegevens voor maart blijkt dat Iran 1,7 miljoen (Platts) tot 1,9 miljoen (TankerTrackers) bpd aan olie en olie-equivalent heeft geëxporteerd. China is op dit moment de grootste individuele importeur van Iraanse olie.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Het is waarschijnlijk dat Zuid-Korea, Japan, Turkije en India (de andere importeurs van Iraanse olie) de Amerikaanse sancties zullen naleven. Dat zou mogelijk 700.000 bp Iraanse olie van de markt halen. Het is echter waarschijnlijk dat China ondanks de sancties toch een deel van de invoer zal voortzetten. Er zitten meer dan 20 miljoen vaten Iraanse olie in douane-opslag in Dalian, China, waar China gebruik van zal willen maken, en tot nu toe is slechts een kleine hoeveelheid van die olie gebruikt. China zal vooral gemotiveerd zijn om Iraanse olie tegen verlaagde tarieven te kopen wanneer de olieprijzen stijgen.

Hoe zal die olie worden vervangen?

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de oliemarkten “goed bevoorraad en de olievoorraden sterk voor de tijd van het jaar.”

“De VS hebben toezeggingen van olieproducerende landen, waaronder het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, om de olieproductie te verhogen om de daling van de Iraanse olie-export te compenseren.”

De olieminister van Saudi-Arabië, Khalid al Falih, zei echter op woensdag dat hij geen behoefte ziet om olieproductie onmiddellijk te verhogen. In plaats daarvan zal Saudi-Arabië “aan de klantvraag voldoen.” Falih verwacht dat de vraag naar Saudische olie met het aanhalen van sancties op Iraanse olie zal toenemen, maar het land zal niet uit voorzorg de olieproductie verhogen. Of OPEC en zijn niet-OPEC-bondgenoten überhaupt van plan zijn om de productie in de tweede helft van het jaar te verhogen, zal worden besproken op de bijeenkomst in juni in Wenen.

Er is duidelijk een kloof tussen wat de Verenigde Staten denken dat Saoedi-Arabië en de VAE zullen leveren, en wat Saoedi-Arabië daadwerkelijk bereid is te produceren. Het lijdt geen twijfel dat Saoedi-Arabië en de VAE in staat zijn om de verloren Iraanse vaten te compenseren, maar het is duidelijk dat ze alleen het hoogstnodige willen doen en dat ze niet van plan zijn om alle Iraanse olievaten te vervangen.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Wat zijn de vooruitzichten op korte en lange termijn?

Er zijn verschillende scenario's voor de oliemarkt. Naarmate de Iraanse olie-export daalt, zullen de prijzen stijgen. De vraag is natuurlijk: hoeveel? Dit hangt ten eerste af van de druk die de VS uitoefenen op Saoedi-Arabië om te produceren, en de mate waarin Saoedi-Arabië die druk weerstaat. Daarnaast hangt het af van de mate waarin Rusland voor deze zomer zijn productie wil verhogen.

Wanneer de OPEC en haar niet-OPEC-partners, onder wie Rusland, eind juni in Wenen bijeenkomen, is het mogelijk dat het productieverminderingsakkoord uit elkaar valt. In dat geval zullen veel producenten onder druk komen te staan om zoveel mogelijk vaten op de markt te brengen - een stap die de prijzen zal doen dalen. Een ander scenario is dat de OPEC, met de hulp van Rusland, besluit om de quota te handhaven met slechts een bescheiden stijging van de productie, waardoor de prijzen niet te hoog of te laag zouden kunnen stijgen.

Een andere belangrijke factor is natuurlijk de Amerikaanse productie. Als WTI zijn recente winst aanhoudt en er nieuwe pijpleidingen bijkomen zoals gepland, dan kan de levering van de VS ook helpen de licht-ruwe olie te compenseren die door de Iraanse sancties verloren is. De Amerikaanse productie heeft de afgelopen maanden al een recordniveau bereikt en kan nog hoger gaan. Hoe veel hoger, daar zijn analisten het nog niet over eens.

Actuele commentaren

Gekke meneer Trump wist hij nog niet dat de olieboertjes doen wat ze willen. China maakt gretig gebruik om goedkoper in te kopen dat scheelt een paar duiten. Dat ie de benzine goedkoper wil zien is gewoon prietpraat. beter gezegd een leugen. Hij doet er alles aan om de amerikaanse olie zo duur mogelijk te houden. Dat de amerikanen meer moeten betalen voor de benzine maakt hem echt niks uit.
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.