🟢 De markten zijn met gestegen. Iedereen in onze community van meer dan 120.000 leden weet wat hij moet doen.
U ook?
KORTING van 40% benutten

Beursupdate: weer winst op het Damrak

Gepubliceerd 19-03-2019, 18:52
AEX
-

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag zijn winstreeks voortgezet, geholpen door een meevallend sentiment in Duitsland, en in afwachting van monetaire beleidscommentaren van de Federal Reserve.

De AEX index eindigde 0,1 procent hoger op 552,65 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de AScX-index sloot nagenoeg vlak.

Na het dipje van begin maart, tot 530 punten, is de AEX nu zeven dagen op rij hoger gesloten. De toppen van 2018 komen langzamerhand weer in zicht.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management was vooral verrast door een sterker dan verwachte index voor het economisch vertrouwen bij Duitse investeerders, van onderzoeksinstituut ZEW.

Het instituut uit Mannheim meldde een verbetering met bijna tien punten in maart, tot 3,6 negatief. "Een hele mooie opsteker", vond Montfrooij, aangezien de markt rekende op een veel beperkter herstel tot een cijfer van minus 11.

Ook de hogere olieprijs en een lage werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk waren positieve factoren. De Britse werkgelegenheid steeg naar 76 procent en de werkloosheid daalde naar 3,9 procent, de laagste stand sinds 1975.

De Britse economie heeft geprofiteerd van het goedkopere Britse pond in aanloop naar de uittreding uit de EU. Of dat na de Brexit ook zo blijft, staat te bezien, zei Montfrooij.

Er was niet veel nieuws op geopolitiek gebied, al bleef de Brexit boven de markt hangen. Het ziet er naar uit dat premier Theresa May haar uittredingsakkoord met de EU niet een derde keer in stemming kan brengen in het Lagerhuis, zonder aanpassingen. Volgens de parlementsvoorzitter was het oordeel over het huidige voorstel eenduidig. Dit vergroot de kans dat de Britten langer uitstel nodig hebben. EU-onderhandelaar Michel Barnier liet weten dat de EU dat uitstel niet zo maar zal geven. De Britten moeten een goede reden opgeven en een concreet plan overleggen, zei hij.

Verder deden economen van Rabobank een opvallende oproep aan de Nederlandse overheid, om de economische groei op gang te houden met overheidsbestedingen. Als Europese kernlanden niet meer gaan spenderen, dreigt een Japans scenario voor de EU, met zeer langdurige lage rentes. Als de VS volgend jaar een recessie ingaan, dan stijgt dat gevaar.

"Een krasse uitspraak van Rabobank", stelde Montfrooij.

De Amerikaanse fabrieksorders vielen niet uit de toon met een verwachte groei van 0,1 procent in januari.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1342 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1334 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Zestien van de vijfentwintig hoofdfondsen in de AEX sloten hoger.

Aalberts eindigde bovenaan met een koerswinst van 2,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal dikte 1,9 procent aan.

RELX was hekkensluiter met een verlies van 1,7 procent.

In de AMX stegen halfgeleiderfondsen Besi en ASMI relatief sterk, met 2,4 en 1,4 procent. Deze herstelden van de stap terug die ze maandag deden, met de rest van de sector, zei Montfrooij.

Fabrikant van roestvaststaal Aperam, het voormaliger onderdeel van ArcelorMittal, was ook in trek en sloot 2 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen blonk Sif Holding uit met een winst van 2,8 procent. Donderdag komt de Roermondse funderingsspecialist met cijfers.

Wessanen, waar een bod op ligt van 11,50 euro, was de grootste verliezer met een daling van 1,9 procent op 11,62 euro. De hoop op een hoger tegenbod lijkt af te nemen.

De lege beurshuls Dutch Star Companies One, dat lokaal genoteerd is, bewoog niet. Op 30 april houdt het fonds, waar voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek met een aantal partners een nieuwe invulling voor zoekt, een jaarvergadering.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Amsterdamse markt hoger. De grote indices stegen ongeveer een half procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.