Laatste nieuws
Krijg 40% korting. 0
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Deelnemende Nederlandse banken doorstaan de Europese stresstest goed

Door Nederlandsche Bank18.07.2011 13:55
 
Persbericht 15 juli 2011   

ING Bank, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank hebben onder toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB) deelgenomen aan de stresstest van de European Banking Authority (EBA). Aan de Europese bankenstresstest namen in totaal 90 Europese banken deel.

De vier Nederlandse banken die hebben deelgenomen aan de Europese bankenstresstest blijven alle ruim boven de minimumnorm, een core tier 1-kapitaalratio van 5,0 procent. De gemiddelde core tier 1-ratio van de vier banken  bedroeg per eind 2010 10,6 procent, en neemt in de stresstest af tot 9,4 procent. De Nederlandse bancaire sector komt daarmee sterk uit de Europese stresstest, ondanks een stevig stress-scenario.

In de stresstest rekenden de banken een voorgeschreven stress-scenario door, om vast te stellen of zij daaruit voortvloeiende verliezen kunnen dragen. Dat is beoordeeld aan de hand van de core tier 1-ratio, een indicator van de solvabiliteit van banken waarin alleen kapitaal van de hoogste kwaliteit wordt meegeteld. In totaal schrijven de Nederlandse banken als gevolg van het scenario EUR 19 miljard van hun activa af, ongeveer een kwart van het core tier 1-kapitaal. Zij zijn het meest gevoelig voor verliezen op de commercieelvastgoedportefeuille. De rentes die de Nederlandse banken moeten betalen voor hun financiering, stijgen in het scenario voor alle banken met de helft of meer. Ondanks de substantiële impact van het stress-scenario blijven alle vier de banken in het scenario ruim voldoende gekapitaliseerd.

De resultaten van de stresstest zijn grondig getoetst op juistheid, consistentie, en prudente doorrekening door zowel DNB als EBA. In hun eigen publicatie geven banken inzicht in hun individuele resultaten. Bovendien geven zij gedetailleerd inzicht in de omvang van de uitzettingen op de verschillende Europese landen, uitgesplitst naar verschillende typen portefeuilles (overheid, banken, consumenten, bedrijven en commercieel vastgoed). Verder publiceren zij hun bezit van staatsobligaties, gedifferentieerd naar land en looptijd.



Methodologie en scenario

De stresstest gaat uit van twee macro-economische scenario’s voor de jaren 2011 en 2012: een baseline en een adverse scenario, samengesteld door de ECB en de Europese Commissie. Het baseline scenario is gebaseerd op verwachtingen over economische groei per eind 2010. In het baseline scenario neemt de gemiddelde core tier 1-ratio van de banken toe tot 12,1 procent.

Het fictieve adverse scenario vormt de kern van de stresstest, en houdt voor Nederland een twee jaar durende recessie in. Daarin loopt de werkloosheid fors op, terwijl tegelijkertijd huizen- en commercieelvastgoedprijzen dalen. De financieringskosten van banken stijgen in dit scenario door een vervlakkende rentecurve en oplopende spanningen op de interbancaire markt. Verder schrijft het scenario schokken voor op de handelsportefeuille van banken, en extra voorzieningen voor verliezen op overheids- en bankenuitzettingen in Europese landen.

De deelnemende instellingen hebben de impact van dit stress-scenario op hun vermogen en resultaat doorgerekend met behulp van hun eigen modellen, waarna de berekeningen zijn getoetst door DNB en EBA. De test is uitgevoerd op basis van de geconsolideerde balans per ultimo 2010. Meer informatie over de gebruikte scenario’s en methodologie is openbaar en te vinden op de website van EBA.

Voeg een reactie toe

Richtlijnen voor commentaar

Wij raden u aan om reacties te gebruiken om interactie met gebruikers aan te gaan, uw perspectief te delen en vragen te stellen aan auteurs en elkaar. Met het oog op het hoge niveau van conversatie dat wij allemaal waarderen en verwachten te behouden, dient u de volgende criteria in het achterhoofd te houden:

  • Verrijk het gesprek
  • Blijf geconcentreerd en op het goede spoor. Plaats alleen materiaal dat relevant is voor het onderwerp dat wordt besproken.
  • Wees respectvol. Zelfs negatieve meningen kunnen positief en diplomatiek worden weergegeven.
  • Gebruik standaard schrijfstijl. Voeg interpunctie, hoofdletters en kleine letters toe.
  • LET OP: Spam en/of reclameboodschappen en links in een bericht zullen worden verwijderd.
  • Vermijd godslastering, laster of persoonlijke aanvallen gericht op een auteur of een andere gebruiker.
  • Alleen opmerkingen in het Nederlands zullen worden toegestaan.

Daders van spam of misbruik zullen van de site worden verwijderd en zijn uitgesloten van toekomstige registratie naar goeddunken van Investing.com.

Schrijf hier wat u denkt
 
Weet u zeker dat u deze grafiek wilt verwijderen?
 
Post
Ook posten op :
 
Vervang de toegevoegde grafiek met een nieuwe grafiek?
1000
U kunt op dit moment geen opmerkingen plaatsen, vanwege negatieve meldingen van andere gebruikers. Uw status zal door onze beoordelaars worden geëvalueerd.
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Bedankt voor uw commentaar. Wij willen u erop wijzen dat alle commentaren op "in afwachting van goedkeuring" komen te staan, totdat deze door onze moderators worden goedgekeurd. Het kan daardoor enige tijd duren voordat het op onze website verschijnt.
 
Weet u zeker dat u deze grafiek wilt verwijderen?
 
Post
 
Vervang de toegevoegde grafiek met een nieuwe grafiek?
1000
U kunt op dit moment geen opmerkingen plaatsen, vanwege negatieve meldingen van andere gebruikers. Uw status zal door onze beoordelaars worden geëvalueerd.
Wacht een minuutje voordat u weer een commentaar plaatst.
Voeg Grafiek toe aan Commentaar
Blokkering bevestigen

Weet u zeker dat u %USER_NAME% wilt blokkeren?

Als u dit doet, kunnen u en %USER_NAME% geen publicaties meer van elkaar zien op Investing.com.

%USER_NAME% is toegevoegd aan uw lijst met geblokkeerde personen

Omdat u de blokkering van deze persoon net hebt opgeheven, moet u 48 uur wachten om hem/haar weer te kunnen blokkeren.

Rapporteer dit commentaar

Ik vind dit commentaar

Commentaar gemarkeerd

Bedankt!

Uw bericht is ter beoordeling verstuurd naar de moderatoren
Inschrijven via Google
of
Registreren met e-mail