🟢 De markten zijn met gestegen. Iedereen in onze community van meer dan 120.000 leden weet wat hij moet doen.
U ook?
KORTING van 40% benutten

Focus op obligatie AB InBev 2,75% 2036 per 1.000 euro

Gepubliceerd 17-11-2022, 12:46

De euro-obligatie met een restduur van 14 jaar van brouwersgroep AB InBev (EBR:ABI) wordt momenteel op de secundaire markt aan 91,73% van de nominale waarde verhandeld. Een jaar geleden moest er nog 120% neergeteld worden. Aan de huidige koers biedt de lening een rendement van 3,54% op basis van een coupon van 2,75%.

Terwijl de coupure van 1.000 euro de obligatie voor praktisch iedereen toegankelijk maakt, zorgt de huidige korting ervoor dat de titel aantrekkelijk is voor de in België residerende belegger. Een deel van het rendement is namelijk belastingvrij omdat er aan de meerwaarde bij een verkoop of aflossing niet wordt geknabbeld onder de vorm van een taks.

De rating van de lening valt in de investment-gradecategorie: Baa1 bij Moody's en BBB+ bij Standard & Poor's.

1

AB InBev doet beter dan verwacht

Hoewel de obligatie ver onder het niveau van een jaar geleden wordt verhandeld, noteert ze wel nog boven de jaardieptepunten die eind september en half oktober (zie grafiek) werden bereikt. De progressie die de prijzen sedertdien maakten ligt ongetwijfeld aan de algemene evolutie van de rentes die de vraag naar de obligaties van de Belgisch-Braziliaanse brouwer heeft doen toenemen. Het bedrijf kwam eind oktober ook met een mooi kwartaalrapport op de proppen, wat ook wel beleggers heeft aangetrokken.

Het kwam erop neer dat AB InBev met resultaten kon uitpakken die boven de verwachtingen van de analisten lagen. Het bedrijf verhoogde voor dit jaar tevens de laagste kant van de prognosevork voor zijn bruto-exploitatieresultaat (Ebitda).

Aanhoudende vraag, weerbaarheid en verbeterde prognoses

"Dit kwartaal realiseerden wij een algemene volumegroei van 3,7%", zei de CEO van AB InBev Michel Doukeris in het persbericht over de kwartaalresultaten. Het is voor de brouwerij trouwens het beste kwartaal van het jaar wat betreft volume, werd eraan toegevoegd.

"Wij blijven een stevige vraag constateren naar onze (product)portefeuille vanwege de consument en de bierafdeling houdt goed stand. We kunnen tevens in een dynamische operationele omgeving werken", beweerde de CEO nog. "Dankzij onze prestaties en het behoud van onze dynamiek hebben we de laagste kant van onze ebitda-prognosevork voor het boekjaar 2022 kunnen verhogen", verduidelijkte hij.

Terugkoop obligaties

AB InBev gaf ook mee dat het zijn schulden zal blijven afbouwen. De gemiddelde coupon van de obligatieportefeuille ligt op ongeveer 4% en bij 94% van de portefeuille is er een vaste rentevoet. De gemiddelde looptijd is nog steeds meer dan 16 jaar, "zonder dat er nood is aan een herfinanciering op de korte of middellange termijn".

De groep doet alleszins aan actief schuldenbeheer en lijkt van de huidige context te profiteren om sommige obligaties terug te kopen. Het heeft ook onlangs een openbaar bod in contanten gedaan van in totaal 3,5 miljard voor twaalf obligaties in dollar en twee in Britse pond. De volledige lijst van de titels in kwestie leest u hier.

Portefeuille met meer dan 500 merken

Als mondiaal leider in de sector kan AB InBev terugvallen op een gediversifieerde portefeuille van meer dan 500 biermerken waaronder merken die wereldwijd of op zijn minst in vele verschillende landen worden verkocht zoals Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Leffe…

Van zijn Europese wortels die verankerd zijn in de Leuvense brouwerij Den Hoorn naar de innovatieve spirit van de brouwerij Anheuser in St. Louis (VS) en naar de oprichting van de brouwerij Castle in Zuid-Afrika of Bohemia, de grootste brouwer van Brazilië... De groep is ook geografisch dus heel gediversifieerd.

AB InBev is aanwezig op zowel de opkomende als de ontwikkelde markten en dat met zijn 169.000 medewerkers verspreid over bijna 50 landen. Uit de recentste jaarcijfers blijkt dat de groep in 2021 een omzet van 54,3 miljard dollar (+/- 52,15 miljard euro) genereerde, een stijging met 15,6% (via organische groei). Het bracht iets meer dan 581,7 miljoen hectoliter drank aan de man, waarvan 508,7 miljoen hectoliter bier.

Op de beurs van Brussel is het concern bijna 92 miljard euro waard.

Actuele commentaren

Volgend artikel wordt geladen...
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.