Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

De opkomst van hernieuwbare energiebronnen: is het tijd om te investeren?

Gepubliceerd 27-02-2023, 13:17

Hernieuwbare energie is niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Sinds de dagen van geïsoleerde windparken en zonnepanelen in de achtertuin, hebben hernieuwbare energiebronnen grote vooruitgang geboekt. Investeren op dit gebied kan de laatste tijd een lucratieve en milieuvriendelijke keuze zijn. Dit artikel analyseert de aanhoudende groei van hernieuwbare energiebronnen en bepaalt of dit het juiste moment is om te investeren.

De groei van hernieuwbare energie

De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in de afgelopen jaren is ronduit fenomenaal geweest. Zon en windenergie zijn samen goed voor 10,5% van de wereldwijde elektriciteitsproductie.Deze energiesoort is goed voor 75% van de wereldwijd geïnstalleerde nieuwe stroom opwekkingscapaciteit in 2021.

Solarmagazine

(Afbeelding: Solarmagazine)

Er zijn verschillende oorzaken van de sterke stijging. In de eerste plaats daalt de prijs van hernieuwbare energie gestaag. Nieuwe wind- en zonne projecten zijn vaak kosteneffectiever dan kolen- of gascentrales. Zowel de ontwikkeling van technologie als het realiseren van schaalvoordelen hebben hieraan bijgedragen.

Solarmagazine 2

(Afbeelding: Solarmagazine)

Een andere oorzaak is dat regeringen overal ter wereld het gebruik van hernieuwbare energie actief aangemoedigd door middel van verschillende wetten en stimuleringsmaatregelen. Beleid voor hernieuwbare energie omvat gunstige tarieven, belastingverminderingen en verplicht gebruik van hernieuwbare energie. In Europa heeft de EU bijvoorbeeld verplicht gesteld dat hernieuwbare energie tegen 2030 moet voorzien in ten minste 27% van de totale energievraag. En in 2050 moet er een vermindering van 80% tot 95% van broeikasgasemissies zijn ten opzichte van 1990.

Maar de belangrijkste reden voor de groei in hernieuwbare energie zijn de stijgende prijzen en de energiecrisis in Europa. 

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Oorlog in Oekraïne, hoge gasprijzen en verbod op Russisch olie veroorzaakten de crisis. De elektriciteitsprijzen zijn omhoog geschoten en verschillende Europese landen kampen met energietekorten. Energie was gemiddeld 114% duurder dan in 2021. Ja je leest het goed: 114%. 

Europese regeringen hebben noodmaatregelen genomen. Ze omvatten verhogingen van de gasvoorziening en energiesubsidies. Deze remedies lossen de problemen niet op. 

Hernieuwbare energie kan Europa's afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en betrouwbaardere, duurzamere elektriciteit leveren. Sommige analisten geloven dat hernieuwbare energie de Europese energiecrisis op de lange termijn zou kunnen oplossen.

Investeren in infrastructuur voor hernieuwbare energie kan helpen. Bouw meer windparken, zonneparken en andere infrastructuur voor hernieuwbare energie. Europa zou dus minder afhankelijk kunnen worden van fossiele brandstoffen en meer zelfvoorzienend op het gebied van energie.

Maar wat betekent dit alles voor beleggers? Simpel gezegd betekent dit dat voorraden hernieuwbare energie een steeds aantrekkelijkere optie worden. Hier zijn een paar redenen waarom:

Sterke groeivooruitzichten 

Zoals we hebben gezien, is hernieuwbare energie een snelgroeiende industrie. Dit betekent dat duurzame energiebedrijven goed gepositioneerd zijn om van deze groei te profiteren. Bovendien zal de vraag waarschijnlijk blijven stijgen naarmate de kosten van hernieuwbare energie blijven dalen.

Diversificatie

Aandelen kopen in hernieuwbare energie kan investeerders diversificatievoordelen opleveren. Dit komt doordat aandelen hernieuwbare energie vaak niet sterk gecorreleerd zijn met andere sectoren, zoals technologie of gezondheidszorg.

Milieuvoordelen

Voor veel investeerders is beleggen in hernieuwbare energie meer dan alleen geld verdienen. Het gaat ook om het ondersteunen van duurzame, milieuvriendelijke energiebronnen.

Regelgevende stimulans

Zoals we hebben opgemerkt, steunen regeringen over de hele wereld steeds meer hernieuwbare energie. Dit betekent dat duurzame energiebedrijven waarschijnlijk zullen profiteren van regelgevende wind in de vorm van subsidies, belastingverminderingen en andere stimulansen.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Aantrekkelijke waarderingen 

Ondanks hun sterke groeivooruitzichten worden veel aandelen in hernieuwbare energie nog steeds verhandeld tegen relatief aantrekkelijke waarderingen. Dit komt omdat de sector zich nog in de kinderschoenen bevindt en sommige beleggers aarzelen om te investeren in een sector die als risicovol of onzeker wordt beschouwd.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Het is mogelijk dat 2023 het vertrouwen van investeerders in energieaandelen zou kunnen vergroten, vooral in Europa, als de energiecrisis minder ernstig blijkt te zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Factoren zoals toegenomen overheidssteun voor hernieuwbare energiebronnen, technologische vooruitgang en een algemene verschuiving naar duurzame energiebronnen kunnen hieraan bijdragen. Het is echter belangrijk op te merken dat de energiemarkt dynamisch is en onderhevig aan verschillende risico's en onzekerheden. De grote Europese oliemaatschappijen handelen allemaal met korting ten opzichte van de grootste Amerikaanse energiemaatschappijen. Het verschil kan worden toegeschreven aan het feit dat:

  • Amerikaanse operators zijn van oudsher meer gericht op aandeelhouders en hebben betere resultaten voor aandeelhouders behaald.
  • De drive voor ESG is in Europa vele malen sterker geweest. Beleggers hebben niet altijd prioriteit gegeven aan winst.
  • De grote Amerikaanse oliemaatschappijen zijn gefocust op olie- en gasexploratie en -productie en diversifiëren niet naar alle bedrijven vanwege de energietransitie.”

Is het interessant om hernieuwbare energie aandelen te kopen? 

Zoals bij elke investeringsbeslissing, hangt het af van jouw financiële toestand, investeringsdoelen en risicotolerantie.

Toch kunnen groene energieaandelen sommige beleggers aanspreken. Ondernemingen op het gebied van hernieuwbare energie kunnen profiteren van de snelle groei van de sector. Investeringen in hernieuwbare energie helpen duurzame energie en diversifiëren portefeuilles.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Aandelen hernieuwbare energie zijn riskant. Overheidsbeleid en regelgeving zijn onduidelijk. Veel duurzame energiebedrijven zijn nog in ontwikkeling, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor markt instabiliteit.

Maar de belangstelling van investeerders voor duurzame energie neemt toe. Hernieuwbare energie-industrieën zullen profiteren van de wereldwijde verschuiving naar duurzame energie. Maar investeren in duurzame energiebedrijven is riskant, dus doe onderzoek voordat je koopt.

Hernieuwbare energie is een veelbelovende investering voor particulieren die duurzame energie willen promoten en willen profiteren van de groei ervan. Terwijl Europa met een energiecrisis wordt geconfronteerd, kunnen investeringen in hernieuwbare energie portefeuilles diversifiëren en een duurzamere toekomst creëren.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.