Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

De magnificent seven zijn.....MAGNIFICENT!

Gepubliceerd 07-05-2024, 15:01
AEX
-
MSFT
-
GOOGL
-
AAPL
-
AMZN
-
NVDA
-
TSLA
-
GOOG
-
1310
-

Een matige aprilmaand

Na het mooie eerste kwartaal bleek de maand april een stuk minder voor beleggers. De S & P 500-index liet een behoorlijke veer met een verlies van 4,2 procent. De AEX-index bleef nog redelijk overeind met een klein verlies van slechts 0,5 procent. De inflatie leefde weer iets op. Van de zes verwachte renteverlagingen bleef er maar één over. Bovendien lijkt de Amerikaanse economie tekenen van verzwakking te vertonen. De term stagflatie werd hier en daar zelfs weer gebezigd.

Het sentiment draait

Met de overgang van april naar mei draaide echter ook het sentiment weer op de beurzen. De Federal Reserve bleek bij monde van gouverneur Powell minder haviks dan verwacht. Afgelopen vrijdag bleek ook de arbeidsmarkt enige stoom af te blazen. Het rente optimisme groeide weer een beetje. De economie lijkt ook weer niet te veel af te koelen zodat het scenario van een soft landing overeind blijft. De markten herstelden. De S & P 500 bevindt zich nog 1,5 procent onder zijn top. De AEX heeft alweer een nieuw record neergezet.

De bedrijfsresultaten spelen ook een rol

Natuurlijk, bovengenoemde economische cijfers speelden een rol in het opgeleefde sentiment. Maar de gerapporteerde bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal droegen ook hun steentje bij. Zo hebben inmiddels 80 procent van de 500 bedrijven uit de S & P 500 hun resultaten bekend gemaakt. Van deze bedrijven versloeg 77 procent de winstverwachting en 61 procent realiseerde een hogere omzet dan verwacht. De winstgroei bedraagt tot op heden 5 procent. Vooraf werd 3,4 procent verwacht.

Big Tech zet de toon

Deze winsttoename wordt echter voornamelijk veroorzaakt door de grote technologiefondsen. Tesla (NASDAQ:TSLA) wordt eigenlijk niet langer gerekend tot de Magnificent Seven. Van de overige zes opende inmiddels een vijftal zijn boeken. Alleen Nvidia (NASDAQ:NVDA) moet nog komen. Apple (NASDAQ:AAPL), Amazon (NASDAQ:AMZN), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) en Meta NASDAQ:META) stelden echter niet teleur. Verre van dat zelfs. Alle vijf versloegen ze zowel hun omzet- als winstverwachting ruimschoots. De winst was gemiddeld 11,4 procent hoger en de omzet bleek gemiddeld een procent beter.

Enorme omzetgroei

Indrukwekkender was de gezamenlijke omzetgroei van de vijf, 412,9 miljard dollar. Ook de winstgevendheid van deze grote technologiefondsen blijft tot de verbeelding spreken. Zo zijn de Magnificent Seven samen goed voor een winstgroei ten opzichte van vorig jaar van 48 procent. Voor Nvidia gaat men uit van verwachtingen, daar de cijfers nog op zich laten wachten. Cijfers die meer dan eens duidelijk maken hoe de verhoudingen binnen de S & P 500 liggen. Tegen de groei van de zeven steekt de winstdaling van 2 procent van de overige 493 bedrijven schril af.

Hardware is eating software for lunch

En dan moet Nvidia nog rapporteren. Gaan ze de opgeklopte verwachtingen weer verslaan? Goed zullen de cijfers wel zijn. Men hoeft geen raketgeleerde te zijn om daar van uit te gaan. Chipproducent TSMC (TW:1310) gaf reeds aan de grootste groei uit de hoek van de AI-chips te ontvangen. En wat te denken van de geplande investeringen van Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta voor de rest van dit jaar in kunstmatige intelligentie. Het gaat in totaal om 200 miljard dollar. Big Tech lijkt zijn kas behoorlijk te legen om in te zetten op AI. Ooit deed techgoeroe Marc Andreessen de uitspraak “software is eating the world”. Dat is niet langer het geval. Deze dollars worden geïnvesteerd in AI-servers aangedreven door AI chips. Het lijkt er inmiddels meer op dat “hardware is eating software voor lunch”. De AI-revolutie is geen hype. Chipproducenten als Nvidia varen er wel bij.

Een kleine afname van de inflatie?

Big tech leidt de rally. De vooruitzichten voor deze sector lijken onverminderd goed. Beleggers hebben het begrepen. Kan er dan niets meer misgaan? Zeker wel. De grootste bedreiging blijft de inflatie. Een nieuwe prijsstijging zal het rente optimisme snel weer doen verdwijnen. De Federal Reserve zal de rente niet snel verhogen, maar de rente kan wel langer dan verwacht op het huidige niveau blijven. De Amerikaanse economie mag dan minder rentegevoelig geworden zijn, maar langdurig hogere rentes gaan uiteindelijk wel bijten. Maar vooralsnog verwacht de Federal Reserve in zijn CPI Nowcast in mei een kleine afname van de inflatie. Het zou beleggers goed uitkomen.  

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.