Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Cashpositie Berkshire Hathaway fenomenaal

Gepubliceerd 06-05-2024, 15:50
US500
-
AAPL
-
SONY
-
BRKb
-
IXIC
-
BRKa
-
APO
-

Tegenvallende Amerikaanse banencijfers

Vanochtend startten we deze week op Beursplein 5 met de kennis dat de Amerikaanse markten afgelopen vrijdag hoger gesloten zijn. De Dow sloot 1,2 procent hoger, de S&P 500 noteerde een plus van 1,3 procent en op de Nasdaq was de stijging met 2 procent het grootst. Het hogere slot was te danken aan het Amerikaanse banenrapport dat afgelopen vrijdagmiddag uitkwam. De trager dan verwachte loonontwikkeling en de zwakke uitkomst van het nieuwe aantal banen deed de hoop op een snelle renteverlaging van de Fed weer opleven. In plaats van het verwachtte aantal van 240.000 kwamen er ’slechts’ 175.000 nieuwe banen bij in de Verenigde Staten. Daarmee kwam de werkloosheid in april uit op 3,9 procent waar de consensus van economen lag op een onveranderde 3,8 procent. Als dan ook nog het gemiddelde uurloon met slechts 0,2 procent (of 7 dollarcent) groeit naar 34,75 dollar, dan is dit volgens beleggers voldoende munitie voor de Fed om nog eens goed naar hun rentebeleid te kijken. Het feit dat het uurloon in april op jaarbasis met 3,9 procent is toegenomen tegen 4,1 procent in maart, lijkt aan te geven dat de loonontwikkeling niet langer een factor is voor de hoog blijvende inflatie.

Cashpositie Berkshire Hathaway fenomenaal

Zoals elk jaar trokken afgelopen zaterdag zo’n 30.000 aandeelhouders van Berkshire Hathaway (NYSE:BRKb) (NYSE:BRKa) naar Omaha, Nebraska voor het bijwonen van de jaarvergadering van de investeringsmaatschappij en om te luisteren naar hun ‘profeet’ Warren Buffett. Tijdens de vergadering werd Buffett geflankeerd door de 61-jarige Canadees Greg Abel, de beoogde opvolger van de beleggingsgoeroe mocht deze niet langer in staat zijn om als CEO Berkshire Hathaway te leiden. Het was voor het eerst dat de 93-jarige Buffett de vergadering voorzat zonder zijn overleden compagnon Charlie Munger aan zijn zijde. Buffett eerde tijdens de vergadering zijn kundige partner en sprak uitvoerig over de toekomst van het conglomeraat. Want ook Buffett kent de sterftetabellen, zo zei hij met een kwinkslag.

De investeringsmaatschappij maakte ook de resultaten over het eerste kwartaal publiekelijk. De operationele winst steeg jaar op jaar met 39 procent naar 11,2 miljard dollar. Dit was beter dan verwacht. De berg cash die gereed staat voor investeringen, die vooralsnog niet gevonden zijn, steeg van 168 miljard naar een fenomenale 189 miljard dollar. Deze cash wordt voornamelijk aangehouden in Amerikaanse staatsleningen waar een gemiddeld rendement van ongeveer 5 procent mee wordt behaald. Beleggers in Berkshire Hathaway vinden het gigantische kassaldo daarom waarschijnlijk niet zo bezwaarlijk. Het kassaldo nam onder andere toe omdat Buffett besloot het belang in Apple (NASDAQ:AAPL) te verkleinen. De positie in de uitvinder van de iPhone was aan het eind van het kwartaal 13 procent kleiner dan aan het begin ervan. Ondanks het verkochte deel blijft de positie in Apple wel het grootste van alle belangen in beursgenoteerde bedrijven. Buffett besloot een deel van de aandelen Apple te verkopen uit belastingoverwegingen na de flinke winst op de positie. Hij verwacht dat de Amerikaanse vennootschapsbelasting binnenkort omhooggaat waardoor er straks meer belasting betaald moet worden over de beleggingswinst dan nu het geval is. Het was dus niet omdat hij minder enthousiast is geworden over de laatste tip van Munger. Sterker nog, hij sprak vol lof over het bedrijf waarvan CEO Tim Cook in de zaal zat. Ook werd de volledige positie in mediaconcern Paramount afgebouwd op initiatief van Buffett zelf. Hij verontschuldigde zich hiervoor bij de aandeelhouders. Het bedrijf is immers onlangs in beeld gekomen bij Sony (NYSE:SONY) en Apollo Global Management (NYSE:APO) die een bod deden op Paramount. De hogere koers die hiervan het gevolg is, lopen beleggers in Berkshire Hathaway nu mis.

Het verzekeringsbedrijf van Berkshire Hathaway, Geico, verliest marktaandeel, zo werd bekendgemaakt. Dit komt omdat de IT-systemen van de verzekeraar sterk verouderd zijn waardoor verzekeringsrisico’s minder goed kunnen worden ingeschat. Concurrenten kunnen dat beter. Aan een verbetering wordt gewerkt maar deze zal pas eind volgend jaar klaar zijn, aldus Ajit Jain de CEO van de verzekeringsactiviteiten. Desondanks stegen de ontvangen verzekeringspremies bij Geico wel met 174 procent. Afgelopen kwartaal kwam er 1,998 miljard dollar binnen tegenover 703 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2023.

De nettowinst van Berkshire daalde wel fors, van 35,5 miljard naar 12,7 miljard dollar in afgelopen kwartaal. Het (betere) operationele resultaat wordt door analisten echter gezien als leidend in de cijfers. De investeringsmaatschappij, die geen dividend betaalt, kocht afgelopen kwartaal wel voor 2,6 miljard dollar aan eigen aandelen in.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.