Krijg 40% korting.
Nieuw! 💥 Krijg ProPicks om te zien welke strategie de S&P 500 met 1,183% heeft overtroffenKORTING van 40% benutten

5 Redenen waarom we nog niet klaar zijn voor CBDC's...Tot nu toe

Gepubliceerd 07-09-2023, 12:01
Geactualiseerd 09-07-2023, 12:32

In een wereld die voortdurend evolueert richting een gedigitaliseerde toekomst, rijzen centrale bank digitale valuta (CBDC's) als opwindende pioniers in het financiële landschap. Maar te midden van hun veelbelovende mogelijkheden, huist een complexe dualiteit die de financiële wereld zowel kan veranderen als uitdagen. Dit artikel werpt een blik op de hype rondom Central Bank Digital Currencies (CBDC's) en onderzoekt waarom ze tot nu toe nog niet echt van de grond zijn gekomen. Hierbij kunnen overwegingen zoals hun rivaliteit met cryptocurrency, regelgeving, een wantrouwige markt en infrastructuur worden overwogen.

CBDC

(Afbeelding: CBDCtracker.org)

De hype rondom CBDC's

Central Bank Digital Currencies, ofwel CBDC's, hebben de financiële wereld stormachtig binnengestapt met de belofte van een revolutionaire verandering in de manier waarop we geld gebruiken en transacties uitvoeren. Deze door centrale banken uitgegeven digitale valuta's hebben echter nog niet de verwachte impact gehad en zijn nog niet wijdverspreid geaccepteerd. Hier zijn vijf redenen waarom CBDC's nog niet volledig zijn omarmd:

Rivaliteit met cryptocurrency

Een van de grootste uitdagingen voor CBDC's is de concurrentie met bestaande cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum die je kunt kopen bij een online broker. Terwijl CBDC's de goedkeuring van regeringen en centrale banken genieten, hebben cryptocurrencies al een stevige voet aan de grond gekregen in de financiële wereld. De volatiliteit en decentralisatie van cryptocurrencies kunnen een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers en consumenten die op zoek zijn naar alternatieve financiële mogelijkheden.

Regelgeving uitdagingen

De introductie van CBDC's roept ook complexe regelgeving vraagstukken op. Hoe worden CBDC's gereguleerd? Wat zijn de belasting implicaties? Hoe wordt fraude voorkomen? Deze vragen moeten grondig worden beantwoord voordat CBDC's op grote schaal kunnen worden aangenomen. Regelgevingskaders moeten worden opgesteld en afgestemd op de specifieke kenmerken van CBDC's om een veilige en effectieve implementatie te waarborgen.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Maxim Manturov, Hoofd Beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe, zegt dat: "Terwijl de wereld streeft naar een digitale toekomst, zijn centrale bank digitale valuta (CBDC's) een veelbelovende nieuwe ontwikkeling in het financiële landschap geworden. Met het potentieel om economieën te revolutioneren, efficiëntie te verhogen en financiële inclusie te bevorderen, bieden CBDC's een spannende blik op de toekomst van geld. Echter, te midden van deze opwinding is het van cruciaal belang om met voorzichtigheid te werk te gaan, aangezien deze innovatieve digitale valuta ook potentiële bedreigingen met zich meebrengen die zorgvuldige overweging vereisen.

Financiële stabiliteit en systemisch risico: Hoewel CBDC's een verleidelijke visie bieden op een moeiteloze financiële wereld, kan hun implementatie ook een tweesnijdend zwaard zijn. Een plotselinge overgang naar digitale valuta kan traditionele banksystemen verstoren en onbedoelde gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit. Centrale banken moeten voorzichtig te werk gaan gezien de potentiële systemische risico's die gepaard gaan met een plotselinge transformatie van monetaire systemen.

Vertrouwelijkheid en surveillance kwesties: Het aanbreken van CBDC brengt ongekende transparantie en traceerbaarheid van transacties met zich mee. Hoewel dit kan helpen bij het beteugelen van illegale activiteiten zoals witwassen van geld en financiering van terrorisme, roept het ook legitieme zorgen op over persoonlijke privacy. De uitgebreide gegevensverzameling die vereist is voor CBDC's kan burgers potentieel blootstellen aan ongewenste overheidsbewaking, wat de privacy waardeert.

Cybersecurity risico's: In het digitale rijk, waar enorme fortuinen worden gemaakt in enen en nullen, dreigen cyberdreigingen dreigend. CBDC's, omdat ze van digitale aard zijn, zijn niet immuun voor hacking en cyberaanvallen. Een veilige en beveiligde technologie-infrastructuur is noodzakelijk om te beschermen tegen mogelijke inbreuken die de economie kunnen schaden en het publieke vertrouwen kunnen ondermijnen."

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Statista

(Afbeelding: Statista)

Wantrouwige markt

De financiële markten zijn van nature wantrouwig tegenover nieuwe technologieën, vooral wanneer ze grote verschuivingen beloven. Het gebrek aan begrip en vertrouwen in de werking van CBDC's kan beleggers en consumenten terughoudend maken om ze te omarmen. Bovendien zijn er zorgen over privacy en gegevensbeveiliging, aangezien CBDC's nauwlettend zouden worden gecontroleerd door centrale autoriteiten.

Infrastructuur en technologische uitdagingen

Het implementeren van CBDC's vereist geavanceerde technologische infrastructuur, inclusief veilige netwerken en gegevensopslag. Deze infrastructuur moet niet alleen schaalbaar zijn om grootschalige transacties te verwerken, maar ook bestand zijn tegen cyberaanvallen en beveiligingsinbreuken. Het opbouwen van dergelijke infrastructuur vergt tijd en investeringen.

Globale samenwerking

Het concept van CBDC's is nog steeds relatief nieuw, en centrale banken over de hele wereld staan voor de uitdaging om samen te werken en gemeenschappelijke normen vast te stellen. Het ontbreken van wereldwijde consensus over de uitgifte, regelgeving en interoperabiliteit van CBDC's kan de bredere adoptie belemmeren.

Hoewel de hype rondom Central Bank Digital Currencies groot is, zijn er nog diverse obstakels die overwonnen moeten worden voordat CBDC's hun volledige potentieel kunnen waarmaken. Rivaliteit met cryptocurrencies, regelgeving kwesties, een wantrouwige markt, technologische uitdagingen en de noodzaak van wereldwijde samenwerking spelen allemaal een rol in de langzame adoptie van CBDC's. Terwijl we wachten op de evolutie van deze digitale valuta's, kunnen beleggers zich blijven concentreren op traditionele en innovatieve investeringsmogelijkheden. Voor meer informatie over het omarmen van nieuwe financiële kansen, kunt u terecht bij een betrouwbare online broker.

Actuele commentaren

Banken werken op hun eigen voospoed aan en niet de burger !
Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.