Krijg 40% korting.
🔥 Onze door AI geselecteerde aandelenstrategie Tech-titanen is in mei al 7,1% gestegen. Koop aandelen die HOT zijn.
KORTING van 40% benutten

Apple verrast met record inkoop eigen aandelen

Gepubliceerd 03-05-2024, 15:01
SHEL
-
AAPL
-
CL
-
IXIC
-
BRKa
-

Op Wall Street waren gisteren de beleggers goed gemutst nadat Jerome Powell, het hoofd van de Amerikaanse centrale bank, een heerlijke lentezon over de beurs liet schijnen. Alhoewel Powell aangaf dat de geplande renteverlagingen wat langer op zich zullen laten wachten, omdat de inflatie toch nog niet snel genoeg richting de gewenste 2 procent beweegt, haalde hij ook gelijk de angel uit de vrees voor een mogelijke renteverhoging. Volgens Powell is het zeer onwaarschijnlijk dat de Fed de rente gaat verhogen en die boodschap was positief genoeg om de technologie index Nasdaq met 1,5 procent de hoogte in te jagen en de Dow met 0,85 procent.

Nabeurs was het voor de beleggers wachten op de tweede kwartaalcijfers (gebroken boekjaar) van Apple (NASDAQ:AAPL) waarvan de koers dit jaar vanwege slabakkende iPhone verkopen en een gebrek aan AI-initiatieven tien procent lager staat. En Apple leverde, zij het misschien niet op de wijze waarop velen hadden gehoopt. Ondanks de dalende iPhone verkopen, waren de winst- en omzetcijfers beter dan verwacht. De totale omzet daalde met 4 procent tot 90,8 miljard dollar, 400 miljoen dollar boven consensus. Iets meer dan de helft daarvan is nog steeds afkomstig van de iPhone, alhoewel Apple met de omzet daaruit de analistenlat nipt miste. Dit werd onder andere gecompenseerd met een recordomzet uit verkochte diensten zoals Apple Music, waar de omzet met 14,3 procent steeg naar 23,9 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettowinst van 23,6 miljard dollar, ofwel 1,53 dollar per aandeel. Iets beter dan de voorspelde 1,51 dollar.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Op de gehoopte aankondigingen op het vlak van AI blijft het nog even wachten. Het blijft slechts bij woorden dat Apple erg optimistisch is over de mogelijkheden in generatieve AI en daar fors in investeert. Hopelijk wordt daarover meer duidelijkheid gegeven op Apple’s World Wide Developers Conference die op 10 juni van start gaat.

De echte verrassing zat dan ook in de geplande eigen aandeleninkoop ter grootte van maar liefst 110 miljard dollar. Een record in de Amerikaanse geschiedenis. En dat niet uitgesmeerd over meerdere jaren, maar gewoon in één jaar tijd. Apple overtreft daarmee zijn vorige record van 100 miljard dollar uit 2018. Ook in de jaren 2021, 2022 en 2023 was Apple vrij gul met inkoopbedragen van 90 miljard dollar. Apple manifesteert zich daarmee steeds meer als een waarde aandeel in plaats van een groeiaandeel.

Geen wonder dat Warren Buffett er zo dol op is. Met zijn Berkshire Hathaway (NYSE:BRKa) heeft hij een belang van 5,9 procent in Apple met een beurswaarde van ongeveer 157 miljard dollar. Mede dankzij de aankondiging van de recordinkoop wist Apple nabeurs 6 procent te stijgen. Daarmee zal Buffet’s winst op de aandelen met ongeveer 10 miljard stijgen richting 130 miljard dollar. Er zijn slechtere investeringen te bedenken…

Ook Shell blijft aandelen inkopen

Bij deze nog even een terugblik op de eerste kwartaalcijfers 2024 van Shell (AS:SHEL) die gisterochtend werden gepubliceerd. Shell behaalde een winst van 7,73 miljard dollar, een daling van 19,9 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar wel een stuk beter dan de door de analisten voorziene 6,46 miljard dollar. De operationele winst van 18,7 miljard dollar lag 2 miljard boven consensus en ook met de operationele kasstroom van 13,33 miljard wist Shell de verwachtingen te verslaan. De betere cijfers waren vooral te danken aan de lagere bedrijfskosten en een sterke oliehandel met toegenomen marges op ruwe olie en raffinage. De lagere handelsuitkomsten in LNG werden hierdoor ruimschoots gecompenseerd.

Advertentie van derden. Geen aanbieding of aanbeveling van Investing.com. Lees de verklaring hier of kies voor de reclamevrije versie .

Al met al sterke resultaten waarmee Shell voor de dag kan komen en in staat zal blijven de aandeelhouders in de watten te leggen. Dat is belangrijk aangezien Shell de waarderingskloof met zijn Amerikaanse concullega’s wil verkleinen. Alvorens een mogelijk vertrek naar de Verenigde Staten verder te ‘onderzoeken’, wil Shell zijn onderwaardering proberen weg te werken middels kostenbesparingen en inkoop eigen aandelen. Voor het tweede kwartaal wordt er wederom een nieuw inkoopprogramma ter waarde van 3,5 miljard dollar gelanceerd. Het kwartaaldividend blijft op 34,40 dollarcent per aandeel staan. Wanneer we beide bij elkaar optellen, geeft Shell ongeveer 5 miljard dollar per kwartaal terug aan zijn aandeelhouders. Daarnaast was Shell afgelopen kwartaal ook nog in staat zijn schuld met 3 miljard dollar te verkleinen tot 40,5 miljard dollar.

Een dag voor de cijfers meldde Shell dat het eind 2023 de energiemarkten in China had verlaten. Dit in navolging op het terugtrekken uit de Europese particuliere energiehandel en diverse duurzame energieprojecten. De rendabiliteit hiervan vindt Shell te laag en het concern wil zich meer concentreren op de meest winstgevende activiteiten, zoals de olie- en aardgasactiviteiten. Wel blijft Shell in China nog actief met het elektrisch opladen van auto’s, hetgeen een sterke groeimarkt is.

Actuele commentaren

Risico Openbaarmaking: Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.
De Engelse versie van deze overeenkomst is de leidende versie en heeft voorrang bij eventuele discrepanties tussen de Engelse versie en de Nederlandse versie.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Alle rechten voorbehouden.